Kunstlikud magusained ja nende mõju suutervisele

Kunstlikud magusained on suhkruasendajad, mis on maitselt suhkrust palju magusamad, kuid ei tõsta toidu kaloraaži. Sellel põhjusel lisatakse neid erinevatesse toitudesse, mida inimesed muidu suure kaloraaži tõttu väldiksid. 

Kunstlike magusainete toite nimetatakse sageli "dieet"-versioonideks või "suhkruvabadeks". 

Sagedamini kasutuses olevad kunstlikud magusained: 
  • Sahhariin 
  • Aspartaam 
  • Kaaliumatsesulfaam 
  • Sukraloos 
  • Advantaam 
  • Neotaam 
  • Ksülitool 
Kunstlikud magusained ei ole suhkrud, sellepärast ei saa bakterid neid tarbida ning toota happeid, mis viivad kaariese tekkele. Seda arvesse võttes peetakse kunstlikke magusaineid hammastele ohutumaks kui suhkrut. 

See ei tähenda, et toidud, milles kasutatakse kunstlikke magusaineid, oleksid suutervisele täiesti ohutud. 

Toidud ja joogid, milles kasutatakse kunstlikke magusaineid, sisaldavad maitse paremaks muutmiseks tihti ka rohkelt happeid. Sidrun-, viin- ja fosforhapped võivad kergesti kahjustada hambaemaili. 

Üks suutervist mitte kahjustav kunstlik magusaine on ksülitool. Uuringud on näidanud, et ksülitool ei ole hammastele ega igemetele ohtlik. Lisaks aitab ksülitool vähendada ka kaariese teket. 

Ksülitool suurendab sülje tootmist, mis on keha loomulik viis suus olevate bakterite hulga vähendamiseks, lisaks neutraliseerib sülg ka bakterite toodetud või toidu/joogiga suhu sattunud happeid. Sellepärast lisatakse ksülitooli ka närimiskummidesse, mida soovitatakse närida pärast iga söögikorda. 

Pildi allikas: Freepik
Eelmine
Hambakattu värvivad tabletid aitavad hinnata hambapesu edukust
Järgmine
Hammaste krigistamist ei teadvusta me enne, kui keegi sellele tähelepanu juhib