Hambatarkuste blogist leiad suutervise-teemalist lugemist. 
Selleks, et blogipostituste vahel paremini orienteeruda, võid kasutada märksõnu, mille leiad siit ⬇️ 

Millised Halloweeni kommid on kõige hambasõbralikumad?

Komm või pomm? Halloweeni ajal tarbitavad maiustused võivad oma suure suhkrusisaldusega teha meie hammastele karuteene. 

Suus olevad bakterid on Halloweeni kommide söömisest tõenäoliselt rohkem elevil kui sina ise. Bakterid tarbivad suhkruid ning toodavad happeid, mis viivad hambaaukude tekkimisele. 

Halloweeni ei pea hambaaukude tekke hirmus siiski pidamata jätma. Jälgides aastaringselt korrektseid suuhügieeni võtteid ei pea Halloweenil söödud maiustuste pärast muretsema. 

Järgnevad mõned nõuanded, mida võib Halloweeni maiustuste valimisel silmas pidada. 

Šokolaad on hea valik, sest see tuleb hammaste küljest maha paremini kui teised maiustused. Näiteks tumedas šokolaadis on ka vähem suhkrut kui piimašokolaadis. 

Kummikommid ja muud kleepuvad kommid jäävad tugevamalt hammaste külge ning neid on raskem eemaldada. See annab võimaluse bakteritel hambaid pikema aja jooksul kahjustada. 

Kõvad kommid võivad närimisel hambaid katki murda. Kõvade kommide pikaajalisel suus hoidmisel ja lutsutamisel lahustub suhkur sülje sisse ning selle abil jõuab igale poole hammaste pindadele. 

Hapud kommid võivad olla väga happelised ning kahjustada sellega hambaemaili. 

Pildi allikas: Freepik
Loe lisaks

Kunstlikud magusained ja nende mõju suutervisele

Kunstlikud magusained on suhkruasendajad, mis on maitselt suhkrust palju magusamad, kuid ei tõsta toidu kaloraaži. Sellel põhjusel lisatakse neid erinevatesse toitudesse, mida inimesed muidu suure kaloraaži tõttu väldiksid. 

Kunstlike magusainete toite nimetatakse sageli "dieet"-versioonideks või "suhkruvabadeks". 

Sagedamini kasutuses olevad kunstlikud magusained: 
  • Sahhariin 
  • Aspartaam 
  • Kaaliumatsesulfaam 
  • Sukraloos 
  • Advantaam 
  • Neotaam 
  • Ksülitool 
Kunstlikud magusained ei ole suhkrud, sellepärast ei saa bakterid neid tarbida ning toota happeid, mis viivad kaariese tekkele. Seda arvesse võttes peetakse kunstlikke magusaineid hammastele ohutumaks kui suhkrut. 

See ei tähenda, et toidud, milles kasutatakse kunstlikke magusaineid, oleksid suutervisele täiesti ohutud. 

Toidud ja joogid, milles kasutatakse kunstlikke magusaineid, sisaldavad maitse paremaks muutmiseks tihti ka rohkelt happeid. Sidrun-, viin- ja fosforhapped võivad kergesti kahjustada hambaemaili. 

Üks suutervist mitte kahjustav kunstlik magusaine on ksülitool. Uuringud on näidanud, et ksülitool ei ole hammastele ega igemetele ohtlik. Lisaks aitab ksülitool vähendada ka kaariese teket. 

Ksülitool suurendab sülje tootmist, mis on keha loomulik viis suus olevate bakterite hulga vähendamiseks, lisaks neutraliseerib sülg ka bakterite toodetud või toidu/joogiga suhu sattunud happeid. Sellepärast lisatakse ksülitooli ka närimiskummidesse, mida soovitatakse närida pärast iga söögikorda. 

Pildi allikas: Freepik
Loe lisaks

Kuidas tarbida magusat hambasõbralikumalt?

Hammaste tervise seisukohast on tähtis maiustuste tarbimise sagedus ja aeg, mil suhkrurikas toit on suus. Kui toitutakse pidevalt nii, et toidu- ja joogikordade vahel on vähem kui 3 tundi, siis ei suuda inimese sülg suus olevat keskkonda neutraliseerida ja tekib kaaries ehk hambaauk.

Ei ole oluline, kas tarbitakse maiustusi või magustoitu, sest bakterite poolt põhjustatud happerünnak tekib ka pärast soolase toidu söömist. 

Kui toidukordade vahele jääb vähemalt 3 tundi näksimisvaba aega, siis viiakse happerünnaku tagajärjel eraldunud mineraalide ioonid tagasi hambaemaili ja kaariest ei teki. 

Maiustusi ja magustoite ei ole põhjust endale täielikult keelata. Maiustusi võiks päevas süüa võimalikult harva. Pigem süüa suurem kogus korraga, kui pidevalt midagi magusat suhu pista. Viimane tähendab hammastele pidevat "happevanni". Maiustusi või magustoitu võiks süüa tavalise põhitoidukorra ajal. 

Mõned maiustused on hammastele kahjulikumad kui teised. Näiteks maiustused ja muud toidud, mis kleepuvad hammaste külge (nt iirisekommid, kartulikrõpsud, rosinad) ja mis on suus pikka aega (nt pulgakommid, lutsukommid), soodustavad hambaaukude teket. 

Magusaisu rahuldamiseks on parim valik tume šokolaad, milles on vähemalt 70% kakaod. Suu normaalset pH taset aitab pärast happerünnakut taastada tükike juustu. 

Pärast magusa söömist võib suud loputada veega. Hambapesuga tasub oodata vähemalt 30 minutit, sest vahetult pärast happerünnakut on hambaemail nõrk ja harjamine võib mehaaniliselt hamba pinda kahjustada. 

Kas on kasulikum lutsukommi närida või lutsutada? Lutsukommid on ühed kõige hambavaenulikumad maiustused – nii lutsukommi ära lutsutamine kui ka selle närimine ja kiiresti alla neelamine on kahjulikud. 

Lutsutamine tekitab suus pikaks ajaks süsivesikuterikka ja happelise keskkonna, mis põhjustab hambakaariest. Mida kauem kommi suus hoida, seda kahjulikum hammastele. 

Kommi närimisest ja kiiresti alla neelamisest ei pruugi kasu olla. Kommitükid võivad jääda hambavahedesse ja hammaste pinnale ning tekitada ikkagi pikaajalise happerünnaku suus. Lisaks võib kõvade lutsukommide närimine hambaid kahjustada mehaaniliselt. 

Pildi allikas: Freepik
Loe lisaks